Zázrak obrácení--pokračování--23

23.07.2015 13:34

 Krok 3: Přiznat si, že jsem hříšník.

 Poznání Boží lásky,tak, jak se zjevuje v dějinách spásy, vede k třetímu kroku směrem ke Kristu-k usvědčení z hříchu. Vyznavači teologie chování definují hřích jako porušení zákona. A mají pravdu. Jedná se o jedinou právní definici hříchu v Bibli. (1 Jan.3,14) Nicméně Bible nabízí i některé definice hříchu, které směřují spíše ke zkušenosti. Jedna z nejlepších je zapsána v Římanům 14,23:"Cokoli není z víry, je hřích." Cokoli děláme a nepochází to z víry v Krista, je hřích.

 Další definice operuje s dvěma termíny: S hříchem v singuláru (jednotné číslo) a hříchy v plurálu. (množné číslo). Hřích je život bez Krista. Hříchy jsou přestoupení zákona. Žít život bez Krista, tedy v hříchu,je příčinou konání zla, tedy hříchů. Překladatelé Bible kralické velmi zajímavě naznačují podobnou myšlenku:"Každý, kdo činí hřích, činíť proti zákonu."

 Kdy Eva zhřešila? Když snědla ovoce ze stromu? Zhřešila v okamžiku, kdy přestala věřit tomu, co ji Bůh řekl. Konzumace ovoce byla pouze důsledkem. Pokud konám zlé, hříšné skutky,můj skutečný problém tkví v životě bez Krista. Buď jsem bez Krista, nebo s ním nežiji dosti dlouho, abych překonal zlo v sobě.

 Pokud mluvíme o usvědčení, mluvíme vlastně o uvědomění si, že jsme hříšníci, bez ohledu na to, co jsme udělali, bez ohledu na to, jak jsme dobří, nebo zlí. Narodili jsme se jako hříšníci. "Každá nepravost je hřích." (1 Jan.5,17). "Nikdo není spravedlivý, ani jeden." (Ř3,10) My všichni jsme nespravedliví a nepravost je hřích. Důležité je, že nás nikdo nepožene k zodpovědnosti za to, že jsme se narodili na hříšném světě. Ježíš ví, kde jsme se narodili a jediná věc, za kterou jsme zodpovědní,je to, zda s ním navážeme vztah, nebo ne.

 Když se na sebe podíváme v Ježíšově přítomnosti, musíme uznat, že jsme hříšní. Ne pro to, co jsme udělali, ale pro to, jací jsme. Skrze uvědomění si své hříšnosti si uvědomujeme i svou potřebu Boha

 František