KDY TO BUDE-KDO TO BUDE

29.01.2015 15:58

Pokračování

6)  V ten den...           Takové úsloví v Písmu najdeme i v jiných případech a souvislostech, než je toto prorocké prohlášení. Očekává-li čtenář, že bude jasně konkrétně řečeno, kdy a snad bude dokonce stanoveno určité datum, bude nejspíše zklamán. Ani starověká Sibyla takovým způsobem neurčovala, co, kdy a jak se stane a v který den.

 Bibličtí proroci už vůbec takovým to způsobem nikdy nepracovali. Je sice pravda, že v některých prorockých výrocích bylo nutné znát nějaké datum, nebo historickou událost, aby mohlo být zjištěno, kdy to, či ono údobí začíná (např. nejdelší historické údobí Bible Dan.8. a 9.kap.) My už dnes víme, že to trvalo více než 2500 let, než  mohl člověk  tento tajemný počet blíže určit. Potřeboval k tomu znát počátek, označený v tomto případě "v ten den." Do té doby byly všechny části a časové úseky v jednotlivostech, ale i v celku tajemné a z chronologického pohledu nesrozumitelné. Pro nás je to dnes už celkem jasné a srozumitelné. Čteme-li ale dobře osmou kapitolu, pak si jistě uvědomíme, jaké chvíle napětí a úzkosti musel sám autor této prorocké zvěsti prožívat, když nevěděl odkud začít a jak postupovat, aby alespoň z části porozuměl tomu, co mu nejvíce "leželo na srdci" (verš 27). Takové napětí trvalo asi jeden rok. Vyplývá to z chronologických událostí osmé a deváté kapitoly. My dnes už nemusíme podobné úzkosti zakoušet. Máme dost indicií (náznaků, nepřímých důkazů) k tomu abychom se něčemu podobnému mohli vyhnout. Vzpomeňte na Ježíšovi učedníky, když se ptají svého Mistra:" Mat.24,3."Pověz nám, kdy to bude a které znamení..." Je to něco podobného, na úsloví "v ten den" Ježíš odpovídá přesným datem. Ve verši 32 odkazuje na skutečnost, že podle okolností  přece umíme rozeznávat: Například příchod jara a podobně. Stejně bychom měli umět podobně rozeznávat běh světových událostí, abychom uměli "vycítit", že něco není v pořádku a že může nastat "cosi" neočekávaného, nebo snad fatálního. To jen malé odbočení proto aby bylo ukázáno, že i takové určení jako je ono "v ten den", může mít pro ty, kdo nestudují a nejsou připraveni, nepříjemné důsledky.

 Pro křesťana je důležité,rovněž jako pro ostatní, zajistit sobě a svoji rodině slušný život. Jak vydělat hodně peněz a mít také vše ,co nabízí jmění,styky a známosti není ale pro opravdového Kristova následovníka to nejdůležitější. Ti, kteří bedlivě sledují dění ve světě a společnosti, jistě poznají,že v křesťanské církvi se něco děje, co dříve nebývalo běžné, zatím co dnes to běžné je. Tolik jen stručně k několika prorockým výrokům z Izaiáše 4. kap. Nemohu sice říci:Co, kdy a proč, jak a s kým, ale budete-li znát to, co je nutné vědět budete si sami s velkou pravděpodobností umět odpovědět na uvedené otázky. Pán Bůh nenechal, a ani v budoucnu nenechá, své opravdové následovníky tápat v nejistotě a obavách z budoucnosti. Historické zkušenosti nechal zaznamenat pro nás, kteří jsme téměř na konci dějin času. To proto, abychom z historie minulosti čerpali výstrahy a naučení pro budoucí dny. Nyní se pokusíme pod vlivem toho, co jsme z toho prorockého slova poznali, udělat jakýsi praktický vhled do našich dnů. Budeme sledovat možnosti a skutečnosti tak, jak je přináší současná doba, situaci a stav v křesťanství obecně. Je možné, že v některých aspektech se bude zdát,jako by bylo záměrem tohoto pojednání zbytačně do problémů křesťanství a křesťanských církví náležitě "vrtat". Tak to ale není Jeho cílem je jen a pouze to, zda se až příliž často neopakují v našich dnech smutné příběhy těch, kteří o sobě tvrdí, že plní odkaz zakladatele křesťanství, přičemž praktická skutečnost je tomu hodně vzdálená... To by pak byla docela nechutná blamáž. Nezdá se vám? Tak to přece Ježíš nikdy nedělal.

Pokračování příště